maanantai 5. elokuuta 2013

Vielä kerran

Juoksin ensimmäisen hallikisan tänä vuonna tammikuun 12.päivä. Olin sillon juuri saapunut Yhdysvaltoihin ja aikaero panoi aika paljon tuossa elämän ensimmäisessä mailin kisassa. Sen jälkeen olen kisaillut tänä vuonna 14 kertaa, ja tänään on vuorossa tämän kauden 15. ratakilpailu, 800 metriä Sastamalan Timanttikisoissa. 15 kilpailua ei ole monelle urheilijalle paljon, mutta minulle sen ollut enemmän kuin moneen vuoteen.

Treenit ovat sujuneet kuitenkin hyvin, joten siitä syntyi päätös juosta muutama kisa vielä elokuun puolella. Koko kesän kisat Suomessa ovat sujuneet alle odotusten, ja nyt viimeiset kolme viikkoa olen keskittynyt vain treenaamaan. Olen tehnyt monipuolisia treenejä vauhtileikittelystä 200m vetoihin, ja kestävyyspohjan heikkenemisen myötä päähuomio on ollut 800m:lle tähtäävissä harjoituksissa.  4*200m treeni 400m:n kilpailuvauhdilla ja lentävällä lähdöllä kulki noin 30,3 sekunnin keskivauhdilla, mikä on itselleni hyvää vauhtia. 3*300m ja 3*200m harjoitus kasille tähtäävällä vauhdilla kulki myös kovempaa kuin koskaan ja vetojen keskiarvot olivat 49,2, ja 31,8. Maitohappojakin näissä treeneissä tuli hyvin, ja varsinkin 400m kilpailuvauhdilla tehty treeni toi aivan erilaisia happoja elimistöön, mihin olin tottunut pidemmissä vedoissa.

Yksi kesän positiivisia juttuja on ollut myös yhteistyö OMT-liikkeen fysioterapeutin kanssa. Juoksun videoinnin ja tarkan analysoinnin jälkeen monille pienille kiputiloille, kuten nilkan lukkiutumiselle ja takareisin kiristymiselle on löytynyt selitys. Myös se, miksi lantio on välillä tuntunut olevan kiertynyt tai jalat kuin eri paria, on saanut selityksensä. Oikean jalan nilkka aukeaa juostessa, kun taas polvi ei mene samaan linjaan, ja se tekee oikean jalan askelluksesta erilaista. Lisäksi oikean puolen lantio pettää ponnistuksessa pakaralihasten heikkouden ja lonkan vajaan toiminnan vuoksi. Tällä hetkellä teen jo juoksun omaisempia harjoituksia kuin heinäkuussa, mutta itse askellusta muuttavia harjoituksia aletaan toteuttaa pikku hiljaa vasta ylimenokauden jälkeen. Olen kuitenkin hyvin kiitollinen jo tässä vaiheessa fysioterapeutilleni, joka otti juoksutekniikan parantamisen ja vammojen ehkäiseminen asiakseen oikein toden teolla.


Tänään on kuitenkin vuorossa 800 metrin kisa, ja toivon todella, että onnistuneet harjoitukset näkyvät myös kisassa. Samat ajat mitä vuosi sitten juoksin, eivät tyydytä enää tällä kaudella ja olisi hienoa saada hyvä onnistuminen kauden loppuun. Ainakin seura on hyvää ja vauhdikasta, joten ainakin vielä kerran tällä kaudella kyykistyn lähtöviivalle ja lähden antamaan kaikkeni kahden kierroksen taistelussa.

Treenikuulumisia Paavo Nurmen kentältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti